Sov godt og få god energi

Sov godt og få god energi

Der er efterhånden ingen tvivl om, at søvn er essentielt for, at vi kan jonglere alle de bolde i luften, som en gennemsnitsdansker har. Arbejde, børn, fritidsinteresser, venner og naturligvis familien er alt sammen noget, der skal prioriteres og passes. Det kræver energi – og ofte rigtig meget af det.

Overordnet er der tre bestanddele, der skal til, førend at vi kan få et liv fyldt med overskud og vilje til både at løse de daglige udfordringer og de uforudsetede problemstillinger, som utvivlsomt opstår: Kost, motion og søvn.

Af ovenstående er søvnen ofte den mest undervurderede, og mange nøjes reelt med 6 timers søvn hver nat, selvom de officielle anbefaler for voksne nærmere er 8 timers søvn hver nat. Dette har naturligvis konsekvenser. Både på kort og på lang sigt.

Vigtigheden af søvn

På kort sigt får søvnen dig til at fungere mest hensigtsmæssigt. Manglende søvn resulterer bl.a. i forværring af kognitive funktioner, og får du ikke nok søvn, vil du opleve koncentrationsbesvær, irritation, træt- og sløvhed og en dårligere indlæringsevne, end hvis du var fuldt ud udhvilet. Der er en klar sammenhæng imellem såkaldt “uoplagthed” og manglende søvn.

Dertil kommer også, at du helt generelt vil fungere dårligere socialt, hvis du ikke får den mængde søvn, som din krop har brug for. Der foregår en lang række processer i kroppen, imens vi sover, der hjælper os med at fungere bedre socialt. Vi bearbejder bl.a. den information og de inputs, som vi får, imens vi er vågne, når vi sover. Dette hjælper os med at få bedre styr på både vores tanker og følelser.

Sådan får du bedre søvn

søvnproblemer - bananDer er skrevet utallige bøger om gode søvnvaner, søvnkvalitet samt miljøet, man sover i. En af de vigtigste omstændigheder i forbindelse med søvnen, er at etablere en række gode rutiner, der er fordrende for søvnen. Det er fx rigtig godt at have skemalagte tidspunkter for, hvornår du går i seng, og hvornår du vågner. Hav en klar rutine omkring din søvn især i hverdagene, hvor du går i seng og står op på helt faste tidspunkter. Dette hjælper kroppen med at finde ro og hvile.

Derudover bør du forberede dig på at sove, et par timer før du skal i seng hver aften. Undgå fedtholdigt mad, alkohol, koffein og andre opkvikkende stimulanser. Er du sulten sent på aftenen, kan du spise en snack. Både bananer og mandler indeholder stoffer, der kan hjælpe dig med at falde i søvn. Det samme gør mælk.

Optimering af søvnmiljøet

Dit søvnmiljø er defineret som de omstændigheder, du sover under. Det er fx selve dit soveværelse, din seng, dit nattøj og din dyne. Dit soveværelse må først og fremmest ikke være hverken for varmt eller for koldt. En god temperatur er omkring de 18 – 20 grader. Er dette for koldt, bør du undgå at tænde for radiatoren, der varmer hele rummet op. Læg hellere et tæppe over dig, der kun holder din krop varm.

Når vi sover, frigiver kroppen et naturligt søvnhormon, kaldet melatonin, der hjælper dig med at falde i søvn. Melatonin frigives helt automatisk, når kroppen kan mærke, at det er sengetid. Du kan (så at sige) snyde kroppen til at frigive melatonin ved at sove i et komplet mørkt lokale. Slipper dine vinduer lys ind, bør du investere i et sæt mørklægningsgardiner eller en søvnmaske, der kan lukke alt lys ude. Om sommeren gør dette også, at du ikke får en forstyrret søvn i de tidlige morgentimer. Det er især belejligt i weekenderne, hvor man måske foretrækker at sove lidt længere.

Din dyne er også vigtig for, hvor komfortabel du sover om natten. En dyne må hverken være for varm eller for sval, men vigtigst af alt, skal den passe til dig og dine søvnvaner. Inden du køber en ny dyne, bør du derfor vurdere den ud fra både bæreevne og fyld. Bæreevnen fortæller dig lidt om, hvor godt en dyne isolerer. Dynen skal helst også gerne kunne lede sved væk fra kroppen, imens du sover. Vi sveder alle imellem en halv og en hel liter væske hver nat, og en god dyne kan lede væske væk fra kroppen, så du ikke ligger fugtigt.

About the author

admin administrator

Leave a Reply