Hvilken pære er mest miljøvenlig?

Hvilken pære er mest miljøvenlig?

Den gammeldags glødepære har været forbudt i EU siden slutningen af 2012. Forbuddet blev i sin tid indført for at gøre op med det store energiforbrug, som glødepæren havde, og tanken var, at alle EU-borgere i løbet af et par år skulle skifte fra gammeldags glødepærer til moderne LED-belysning.Herved kunne man spare mere end 39 milliarder kWh strøm, og derved skrue gevaldigt ned for EU’s CO2-udslip.

Hver husstand ville i samme ombæring kunne spare ca. 100 kr. i strøm om året. Det lyder måske ikke af så meget, men besparelsen løber hurtigt op: Har man fx 12 glødepærer i huset, som man skifter ud med en mere energirigtig kilde, lyder besparelsen pludselig på 1.200 kr.

Selvom glødepærer således har været forbudt i flere år efterhånden, så er der fortsat flere steder, man kan købe dem. EU’s forbud dækker fx kun glødepærer til brug i hjemmet, og derfor kan man som dansker stadig købe glødepærer, der er fremstillet til industrien, men som reelt fungerer lige så godt i de private hjem. Ønsker man at være energivenlig, hjælpe miljøet og samtidig opnå en kontant besparelse, er der dog flere alternativer, som man bør overveje, inden man skifter alle husstandens pærer ud.

Typer af pærer

Der findes i dag et væld af forskellige typer af pærer, og det kan derfor være en jungle at finde frem til den, man gerne vil bruge på sit kontor, i sin stue, i kælderen eller i køkkenet. Nogle af de mest populære typer af pærer omfatter LED-pærer, halogenpærer (der også kan fås som spots), sparepærer (a-pærer) og lysstofrør. Sidstnævnte er noget, mange forbinder med kælderbelysning, produktionsfaciliteter og fabrikker, men lysstofrør har et langt bredere anvendelsesområde.

Fælles for alle ovenstående pærer er, at de er markant mere miljørigtige, end gammeldags glødepærer er det. Energimærkningen fra EU, som Energistyrelsen kontroller herhjemme, er et godt pejlemærke for, hvor energirigtig et elektronisk produkt er det. Energimærkningen på de forskellige pærer fordeler sig ofte således:

Pæretype Energimærke
Sparepære A-B
LED-pære A-A+
Lysstofrør A-B
Halogenpære C-D (alternativt B, hvis der er en transformer indbygget)
Glødepære E-G

Af ovenstående tabel ses det tydeligt, at glødepærer har et markant højere energiforbrug, end stort set alle andre pæretyper på markedet. Sparepærer, LED-pærer og lysstofrør er således de bedste alternativer til en energivenlig lyskilde.

Energimærkningen inddeler produkter på en skala fra A+++ til G, hvor det mest energieffektive er A+++. Et korrekt energimærke fortæller også forbrugeren, hvor stort det årlige energiforbrug er, og denne information kan være særdeles nyttig, hvis du står og skal købe et nyt køleskab, støvsuger el. lign. Energistyrelsen anbefaler, at du helt generelt altid bør stræbe efter at købe produkter, der har et energimærke A. Det findes både i en A+, A++ og en A+++.

Køb dine pærer online

GlødepærerDet er muligt at købe dine nye pærer online til en fast, lav pris. LyskilderDirekte har et bredt sortiment, hvor du kan finde de fleste pærer, købe dem og få dem leveret direkte i løbet af ganske få hverdage.

Pærer er langt hen af vejen en standardvare, og ved du nogenlunde, hvad du ønsker dig, er det muligt at se de forskellige fordele og ulemper ved de specifikke modeller online, uden at du behøver at bruge tid og energi på at trave butikker tyndt.

About the author

admin administrator

Leave a Reply